List Pátra Pia písaný Annite R.

0
Zo života Pátra Pia sú známe aj listy, ktoré písal viacerým ľuďom a svojim duchovným dcéram. Prinášame vám jeden z nich, v ktorom píše Annite R. o dôležitosti a význame svätej omše.

Milovaná dcéra Ježiša, nech sa Ježiš a naša Matka vždy usmieva na tvoju dušu, získajúc pre teba preto všetky nebeské charizmy od svojho Syna. Píšem ti z dvoch dôvodov: najprv odpovedať na tvoje predošlé otázky a potom zaželať ti pekné meniny. Nech sú teda plné špeciálnych nebeských milostí. Keby len moje modlitby za teba boli hodné toho , aby ich Ježiš prijal! Aj tak ich stýkrát posielam kvôli tvojmu uspokojeniu a spáse, nie za seba. Na to aby sme sa vyhli nedokonalostiam v Božom chráme, ktorý Božský Majster nazýva Domom modlitby ťa nabádam nasledovne:


Vstupuj do kostola v tichosti a s veľkým rešpektom, vedomá si toho, že nie si hodná stáť pred Jeho Majestátom. 
Medzi iným zvažuj, že naša duša je v Božom chráme a musí byť čistá a bez poškvrny pred Bohom i Jeho anjelmi. 
Červenajme sa preto, že diabol získal k nám mnohokrát prístup - jeho zvodmi sveta ako je pompa, hmota a pod - a neudržali sme čisté srdcia. Tak sme znesvätili Boží príbytok v sebe, ktorým sme sa stali krstom.

Potom vezmi svätenú vodu a urob znak kríža pomaly a pozorne. Keďže stojíš priamo pred Bohom v Sviatosti Oltárnej, oddane pokľakni. 
Keď si nájdeš miesto, kľakni si a vzdaj hold Ježišovi v Sviatosti Oltárnej. Spolu s potrebami iných mu zver aj tie svoje. Hovor s ním dcérsky odovzdane, povoľ uzdy svojmu srdcu a dovoľ aby v tebe pracoval tým, čo sám uzná za najlepšie.

Všetky úkony ako státie, kľačanie, sedenie rob s najvyššou oddanosťou. Buď mierna v pohyboch, neotáčaj sa do dverí kto prichádza alebo odchádza. 
Nesmej sa z úcty k svätému miestu, ale aj z rešpektu pred inými ľuďmi vedľa teba. 
Snaž sa s nikým nekomunikovať s výnimkou nutných požiadaviek z hľadiska pomoci niekomu. Modlitby a slová vyslovuj zreteľne, všímaj si pauzy, dodržuj ich a nikdy sa nikam nežeň. 
V krátkosti správaj sa tak, aby tvojim správaním bol nebeský Otec glorifikovaný.

Opúšťajúc chrám, malo by v tebe všetko doznievať a mala by si byť pokojná. V prvom rade sa rozlúč s Ježišom v Hostii. Požiadaj o prepáčenie za všetky nedostatky v sebe súvisiace s Jeho prítomnosťou a v žiadnom prípade neodchádzaj bez požehnania. 

Keď už si vonku z kostola, mala by si byť následníčkou Nazaretského. 
Predovšetkým veľmi zdržanlivá vo všetkom, pretože táto vlastnosť nadovšetko odhaľuje náklonnosti srdca. Nič neukazuje lepšie ako zrkadlo. A tak nič neodhaľuje dobré a zlé v nás ako miera autoregulácie. 
Snaž sa byť mierna v reči, mierna v smiechu, mierna v držaní tela a mierna v chôdzi. Všetko toto musíš robiť s čistými úmyslami, nie aby si iným ukazovala aká si perfektná. 
Tak buď aj skromná v srdci, obozretná v slovách, prezieravá v rozhodnutiach. Vždy si radšej šetri reč, radšej usilovne čítaj dobré veci, buď pozorná vo svojej práci a mierne vystupuj v konverzácii. 
Nech ťa nikto neznechucuje, buď k ľuďom benevolentná a maj úctu k starším. 
Nech je od teba temno čo najďalej, nech žiadne prismelé slová neopustia tvoje ústa, nevykonáš neslušný skutok.

Zase v krátkosti exteriér by mal byť živým obrazom tvojho vnútra. Vždy maj pred očami miernosť svojho Božského Majstra. 
Ako hovorí jeden z Jeho apoštolov Korintským: "Ja, Pavol, vás prosím pre Kristovu miernosť a skromnosť", 2 Kor 10:1, tak podľa tohto perfektného modelu reformuj všetky svoje externé operácie, ktoré budú odhaľovať tvoje vnútro. 
Nikdy na tento vzor nezabudni, Annita. 
Snaž sa hľadať v Jeho prítomnosti určitý milujúci majestát, určitú príjemnú autoritu v Jeho spôsobe reči, istú dôstojnosť v chôdzi, v rozjímaní, hovore, sladkej jasnosti tváre. 
Predstav si výraz, ktorý pritiahol davy a prinútil ich opustiť mestá a ísť do hôr, do lesov, či na opustené morské pláže, úplne zabudnúc na jedlo, pitie, či domáce povinnosti. 
Takže napodobňujme pokiaľ je v našich silách takéto mierne a dôstojné akcie. Buďme Mu čo najviac podobní - pokiaľ je to možné - už tu na zemi, aby sme sa mu ešte viac pripodobnili v nebeskom Jeruzaleme.

Končím, keďže nie som v stave pokračovať. Nikdy na mňa nezabudni pred Ježišom, špeciálne teraz, keď ma zmárajú bolesti. 
Tú istú dobročinnosť čakám aj od skvelej Francesky, ktorú prostredníctvom teba ubezpečujem o svojom extrémnom záujme vidieť jej neustály rast v Božej Láske. 
Dúfam, že mi preukáže dobrý skutok a urobí novénu sv. Prijímaní na moje úmysly. 
A nebuď v strese keď hneď nestihneš odpovedať na môj list. 
Viem aj tak všetko, takže sa neobávaj. 
Opúšťam ťa nateraz v svätom bozku nášho Pána. 
Vždy som tvojím služobníkom. 

Fra Pio, kapucín

Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Každý komentár je spravovaný Adminom. * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top