Vianočné zamyslenie svätého Pátra Pia

0
Ó, kresťania, je tak veľa lekcií, ktoré vychádzajú z betlehemskej jaskyne! Ó, ako by naše srdcia mali horieť láskou k tomu, kto sa s takou nehou stal pre nás telom! 

Ó, ako by sme mali horieť túžbou viesť celý svet k tejto poníženej jaskyni, útočisku kráľa kráľov, väčšej ako ktorýkoľvek svetský palác, pretože je to trón a príbytok Boha! Požiadajme toto božské dieťa, aby nás oblieklo pokorou, pretože iba prostredníctvom tejto cnosti môžeme okúsiť plnosť tohto tajomstva božskej nehy.

Trblietavé boli paláce pyšných Hebrejov. Svetlo sveta sa však v jednom z nich neobjavilo. Okázalé, so svetskou vznešenosťou, plávajúce v zlate a v rozkošiach, boli veľkými hebrejského národa; naplnení márnym poznaním a pýchou boli kňazi svätyne. V protiklade so skutočným významom Božského zjavenia očakávali zákerného spasiteľa, ktorý príde na svet s ľudskou slávou a silou.

Ale Boh, vždy pripravený zmiasť múdrosť sveta, rozbije ich plány. Napriek očakávaniam tých, ktorým chýba Božská múdrosť, sa medzi nami zjavuje v najväčšom ponížení, vzdáva sa rovnomerného narodenia v skromnom dome svätého Jozefa a odoprie si skromný príbytok medzi príbuznými a priateľmi v meste Palestína. Odmietol sa ubytovať medzi ľuďmi a hľadal útočisko a útechu medzi obyčajnými zvieratami. Za miesto svojho narodenia si zvolil ich obydlie a svojim dychom dodávali teplo jeho nežnému telu. Umožňuje, aby mu ako prví vzdali úctu jednoduchí a jednoduchí pastieri, keď ich prostredníctvom svojich anjelov informoval o úžasnom tajomstve.


Ó, Božia múdrosť a moc, sme nútení zvolať: Aké nepochopiteľné sú tvoje rozhodnutia a nepreskúmateľné tvoje spôsoby! Chudoba, pokora, zrieknutie sa, opovrhovanie, to všetko obklopuje Slovo, ktoré sa stalo telom. Ale my, z temnoty, ktorá obklopuje vtelené Slovo, rozumieme jednej veci, počujeme jeden hlas, vnímame jednu vznešenú pravdu: Všetko si urobil z lásky, nepozývaš nás k ničomu inému ako k láske, nehovoríš o ničom okrem lásky, nedávaš nám nič, iba dôkazy lásky.

Nebeské dieťa trpí a plače v postieľke, aby utrpenie bolo pre nás sladké, záslužné a prijaté. Pripravuje sa o všetko, aby sme sa od neho naučili odriekania svetských statkov a pohodlia. Je spokojný s pokornými a biednymi obdivovateľmi, povzbudzuje nás k láske k chudobe a dáva prednosť spoločnosti malých a jednoduchých pred veľkými na svete.

Toto nebeské dieťa, celé mierumilovné a milé, si želá vtlačiť do našich sŕdc svojím príkladom tieto vznešené cnosti, aby zo sveta, ktorý je rozorvaný a zničený, mohla vyvrcholiť éra mieru a lásky. Už od okamihu svojho narodenia nám zjavuje naše poslanie, ktorým je pohŕdanie tým, čo svet miluje a hľadá.

Och, pokloňme sa pred jasličkami ... ponúknime mu bez výhrad všetky svoje srdcia. Sľubujme, že sa budeme riadiť nariadeniami, ktoré k nám prichádzajú z betlehemskej jaskyne, ktoré nás učia, že všetko tu dole je márnosť nad márnosť, nič iné ako márnosť.

( Padre Pio, Letters , San Giovanni Rotondo, Taliansko)

Masima
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Každý komentár je spravovaný Adminom. * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top