Rady svätého Pátra Pia, ako sa modliť

0
Páter Pio so svojimi duchovnými deťmi veľa komunikoval aj na takéto témy, možno aj my si kladieme podobné otázky...

Prečo sa mám modliť? 
Nezabúdaj na moje odporúčanie, ktoré som ti odkázal, aby si sa v modlitbe približoval k Bohu a pobýval v jeho prítomnosti z dvoch zásadných príčin: 

1. Aby si Bohu vzdával česť a vyjadroval mu náležitú odovzdanosť. Žiadna z týchto dvoch hodnôt nesmie chýbať v tvojich modlitbách. Ak sa dokážeš rozprávať s Pánom, tak k nemu hovor, modli sa k nemu, počúvaj ho; pokiaľ hovoriť nedokážeš, tak sa nenechávaj odradiť. Pán, ktorý i všíma tvoju trpezlivosť a preukáže láskavosť, prijme tvoje mlčanie a v určenej dobe ťa obdarí útechou.

2. Dôvod, pre ktorý sa niekto v Božej prítomnosti chystá k modlitbe, je vyjadrený tým, že on chce hovoriť i načúvať Pánovmu hlasu skrze jeho inšpiráciu a vnútorné osvietenie. Tento spôsob postaviť sa v Božej prítomnosti, aby bola vyjadrená naša vôľa byť uznaní za jeho služobníkov, je najsvätejšia, najvyššia, najčistejšia a najväčšia dokonalosť.

Vypočuje Boh naše modlitby?
Môžeme mať pevnú nádej, že budeme vo svojich ťažkostiach vypočutí; dôverujme len v prísľub Božského Majstra, ktorý hovorí: "Proste a dostanete, hľadajte a nájdete, klopte a otvoria vám." (Mt 7,7) "A urobím všetko, o čo budete prosiť v mojom mene, aby bol Otec oslávený v Synovi. 14 Ak ma budete prosiť o niečo v mojom mene, ja to urobím." (Jn 14, 13-14) Tak sa teda modlime vo vyrovnanosti a pokoji viery, modlime sa vždy, veď vrúcna a žeravá modlitba prebíja nebesia a nesie so sebou splnenie Božích prísľubov. 

Aké sú stupne modlitby?
Svätý Bernard rozlišuje v programe svojho kláštore štyri stupne, čiže prostriedky, s pomocou ktorých sa dochádza k Bohu a k dokonalosti. Patrí k nim čítanie a meditácia, modlitba a kontemplácia. Aby to bolo zdôvodnené, uvádza slová Božského Majstra: "Hľadajte a nájdete; klopte a otvoria vám" a uplatňuje ich v štyroch prostriedkoch, čiže stupňoch dokonalosti, hovorí, že skrze čítanie Svätého písma a náboženských kníh hľadáme Boha, prostredníctvom meditácie ho nachádzame, modlitbou klopeme na jeho Srdce a cez kontempláciu vchádzame na scénu Božích krás, otvoreným čítaním, rozjímaním a modlitbou pred očami našej mysle. 


Je potrebné duchovné čítanie?
Snaž sa dobre využiť čas na čítanie náboženských kníh; veľmi vrúcne túžim po tom, aby si čítal také knihy, ktoré by sa stali pokrmom tvojej duše a pričinili sa o väčší pokrok v dokonalosti, a to nie v menšom stupni než modlitba a rozjímanie, pretože pri modlitbe a rozjímaní sami hovoríme k Pánovi, zatiaľ čo v dobe náboženského čítania k nám hovorí Boh. Nech je to teda poklad, ktorý budeš zhromažďovať počas duchovného čítania, a čoskoro prežiješ duchovnú obnovu. 

Okrem toho, keď sa oddáš takému čítaniu, povznes myseľ k Pánovi a pros ho, aby ti bol sprievodcom tvojej mysle, aby sa ráčil prihovárať tvojmu srdcu a povzbudzovať vôľu.

To ale nie je všetko: najprv je treba postaviť sa pred Pána, než začneš čítať a obnovovať túto myšlienku z času na čas, menovite počas samotného čítania, že nič nekonáš iba pre samotné štúdium alebo zo zvedavosti, ale jedine preto, aby si páčil Pánovi a plnil jeho prianie.

Ako sa modliť v myšlienkach?
Modlitbu mysle čiže meditáciu možno viesť podľa nasledujúcej metódy: najskôr treba pripraviť tému o ktorej chceme uvažovať. Nemusí k tomu vždy slúžiť kniha, aby sme si pripravili predmet meditácie, pretože predsa každý pravda viery môže byť pre kresťanskú dušu predmetom uvažovania. Chcel by som poznamenať, že duša by mala zvyčajne rozvažovať o živote, umučení a smrti nášho Pána Ježiša Krista. 

Keď už máme pripravený materiál k uvažovaniu, postavme sa v Božej prítomnosti, pokorme sa pred Bohom a uvedomme si, kým sme a koho predstavujeme. Potom prosme Boha o milosť dobrej modlitby, aby sme si z toho mohli odniesť taký úžitok, aký Boh pre nás chystá. 

Na konci sa zverme Božej Matke a tiež celému nebeskému dvoru, aby sme mohli správne viesť celé rozjímanie a boli sme zbavení roztržitosti a pokušení. Keď to spravíme, začnime uvažovať a zdržme sa pri bode, ktorý sme si predtým pripravili. Dobre rozvažujme celú tému s jeho jednotlivými vzťahmi a potom prejdime k rozhodnutiam. 

Priebežne sa snažme zbaviť tých slabostí, ktoré spôsobujú prekážky pri zjednotení s Bohom, a tiež zdrojov rôznych chýba a hriechov. Rozhodnime sa cvičiť sami seba v takej alebo inej cnosti a potom sa ju snažme upevniť. Prosme tiež Boha o milosť, ktorej potrebu vnímame. Odporúčajme Pánu Bohu všetkých ľudí, či už všeobecne alebo konkrétne.

Potom obetujme svoje rozjímanie a modlitbu, samých seba i tie osoby, ktoré sú blízke nášmu srdcu. Odovzdajme Bohu všetko v spojení so zásluhami Pána Ježiša a jeho (i našej) Matky. Toto všetko odovzdajme Bohu skrze ruky Božej Matky, strážneho anjela, svätého Jozefa a iných svätých. Na záver urobme krátke spytovanie svedomia, ako sme vykonali uvažovanie, odprosme o zanedbanie, pokorme sa pred Bohom a prosme o odpustenie a rozhodnime sa napraviť.

Mám sa modliť, keď nevnímam Božiu prítomnosť pri modlitbe?
Ešte raz ti hovorím rozhodne a jasne: neboj sa, keď nemáš dostatok cítenia v dobe meditácie, v modlitbe a i vo všetkých iných praktikách zbožnosti. Snaž sa to všetko konať a vždy obnovuj čistý úmysel, a netráp sa veľmi tým, že ti všetko nevyjde tak dokonale, ako po tom túžiš.

Čo mám robiť, keď som pri modlitbe roztržitý?
Nečuduj sa nesústredenosti a duchovnej suchote; to, čo sa v tebe deje, pochádza čiastočne od tvojich zmyslov, čiastočne z tvojho srdca - nezáleží to celkom na tebe. Zachovaj teda pokoj. Ak táto podoba zla trvá, netreba prepadať zatrpknutosti, nikdy nesmieme kvôli tomu opúšťať pristupovanie k stolu Božieho Baránka (sväté prijímanie), pretože nič nedokáže lepšie obohatiť tvoju dušu než Pán, ktorý je Kráľom; nikto viac než Pán nedokáže tak sladko vyliečiť rany duše. On je balzamom. Niet lepšieho lieku. 

Ako plodne prežiť svätú omšu?
Keď sa zúčastníš na svätej omši, snaž sa povzbudiť svoju vieru a rozvažuj, aký veľký bol obetný dar bol zložený za teba Božej spravodlivosti, aby bola odprosená a uzmierená jej miernosť. Neodchádzaj od oltára bez vyliatia sĺz a lásky k Ježišovi, ktorý bol ukrižovaný pre tvoje večné spasenie.

Každá svätá omša, ktorej sa zúčastnime zo zbožnosti a dobre, vykoná v našej duši priam zázračné skutky, obohatí nás duchovnými a materiálnymi darmi, o ktorých ani sami nevieme. Ak máš toto na pamäti, neľutuj svoj symbolický denár, keď ho vydávaš na veci bez hodnoty, neľutuj ho na túto Obeť. 

Keď prichádzaš do kostola, aby si sa zúčastnil na svätej omši, sprav z nej obeť. Svet by mohol existovať tiež bez slnka, ale nemôže existovať bez svätej omše.

Čo mám robiť, keď kvôli chorobe, starostlivosti o deti alebo množstvo úloh nemôžem ísť do kostola?
Prenes sa v duchu pred svätostánok. Konaj to zvlášť vtedy, keď sa tam nemôžeš dostať fyzicky. Vzbudzuj svätý cit pred Ježišom v Najsvätejšej sviatosti, rozprávaj sa s ním, modli sa a zotrvávaj dušou v náručí Milovaného. 
 
Masima - svätý Páter Pio

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Každý komentár je spravovaný Adminom. * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top