Slávnostný ruženec so sv. pátrom Piom

0
1. Ktorý slávne vstal z mŕtvych
„Tak zmýšľajte o sebe aj vy: že ste mŕtvi hriechu a žijete Bohu v Kristovi Ježišovi“ (Rim 6,11).

Zmŕtvychvstanie Pána Ježiša nás všetkých vyzýva – nás, ktorí ideme za ním – do duchovného zmŕtvychvstania. Resurexit! Vstal z mŕtvych! Je to výkrik radosti, ktorý Cirkev zvoláva z každého kúta zeme. Všetky kresťanské národy oslavujú mimoriadne slávnostným spôsobom tento svätý deň. Takým spôsobom odpovedajú na otcovské pozvanie Cirkvi slovami sv. apoštola Pavla: „Povstaňme teda aj my do nového, šľachetného a svätého života.“


2. Ktorý slávne vystúpil do neba
„Ak ste teda s Kristom vstali z mŕtvych, hľadajte, čo je hore, kde Kristus sedí po pravici Boha!“ (Kol 3,1)

Naším domovom je nebo (...). Kráčajme teda vždy cestami svätej lásky. Nech nás na tejto ceste nezadržia žiadne ťažkosti, ktoré určite nebudú chýbať. Kráčajme rýchlym krokom, aby sme tak jedného dňa došli aj my do vlasti, kde budeme vidieť Boha. Iba tam bude naša radosť úplná, dokonalá, pretože budeme vidieť Ženícha z tváre do tváre. Iba tam budú všetky naše túžby úplne naplnené.

3. Ktorý nám zoslal Ducha Svätého
„Božia láska je rozliata v našich srdciach skrze Ducha Svätého, ktorého sme dostali“ (Rim 5, 5).

Boží duch je duchom pokoja. Dokonca aj vtedy, ak uprostred najväčších hriechov cítime bolesť, ktorá je však naplnená pokojom, pokorou, dôverou, ktorá plynie z Božieho milosrdenstva. (...) Pane Ježišu, zapáľ v nás tento oheň, ktorý si ty priniesol na našu zem. Aby sme boli všetci zapálení týmto ohňom a dokázali sme sa obetovať na oltári tvojej lásky ako obetný dar lásky. Aby si ty kraľoval v našich srdciach aj v srdciach všetkých ľudí. Aby sa všade vznášal hymnus na oslavu teba, hymnus veleby a vďačnosti za lásku, ktorú si nám preukázal.

4. Ktorý ťa, Panna, vzal do neba
„Veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný“ (Lk 1, 49).

Aký jazyk bude môcť dôstojne predstaviť triumfálny vstup Márie do neba? Keď už na našej zemi sú niektoré sprievody také veľkolepé a slávnostné, vzbudzujúce taký veľký údiv a oduševnenie v mnohých ľuďoch. Čo teda je možné povedať o triumfálnom vstupe, ktorý Boh pripravil svojej Matke? Svätý Anzelm tvrdí, že Vykupiteľ vstúpil do neba skôr, než tam bola vzatá jeho Matka, nielen preto, aby jej pripravil dôstojný trón vo svojom kráľovstve, ale tiež kvôli tomu, aby urobil jej vzatie do neba ešte slávnostnejšie a vznešenejšie. Tiež aj preto, aby jej vyšiel osobne v ústrety na stretnutie so všetkými anjelmi a svätými v raji.

5. Ktorý ťa, Panna, v nebi korunoval
„Radujme sa a plesajme, vzdávajme mu slávu, lebo nadišla Baránkova svadba a jeho nevesta sa pripravila“ (Zjv 19, 7).

Kristus, ktorý kraľuje v nebi aj svojou ľudskou prirodzenosťou, ktorú prijal z lona svojej najsvätejšej Matky. Pán Ježiš chcel, aby jeho matka Mária bola nielen dušou, ale aj telom s ním zjednotená. Aby mala plný podiel v sláve svojho Syna. Je to tak spravodlivé a správne. Telo Panny Márie nebolo ani na chvíľu nevoľníkom Satana ani hriechu. Preto nebolo potrebné, aby telo Panny Márie podľa prirodzeného poriadku podľahlo rozkladu. (...) Mária počula hlas svojho milovaného Syna (...): „Príď, ó, Nevesta, aby si obdržala od Otca, od Syna i od Ducha Svätého korunu, ktorá bola pripravená pre teba v nebi.“

Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Každý komentár je spravovaný Adminom. * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top